MEION in beeld!

Publicaties

Corona & ouderwetse criminaliteit in een nieuw jasje

20 maart 2020

AUTEUR: Ibrahim Tokmak

De auteur is criminoloog en werkzaam bij MEION

Corona & ouderwetse criminaliteit in een nieuw jasje

In heel Nederland ontstaan naar aanleiding van het coronavirus massaal initiatieven om elkaar te helpen. De hulp varieert van de hond uitlaten tot het doen van boodschappen. Helaas zet niet iedereen de schouders eronder. Uit berichtgeving van de politie is gebleken dat criminelen juist kansen zien om hun slaatje te slaan uit het coronavirus. Zo kletsten criminelen zich in Dordrecht via een babbeltruc bij een oudere vrouw naar binnen. Ze deden zich daarbij voor als ziekenhuismedewerkers en gaven aan onderzoek te doen naar besmetting. Uiteindelijk bestolen ze die vrouw van 35 euro. Toen zondag de coffeeshops dicht gingen, speelden drugsdealers op verschillende manieren in op de vraag naar wiet en hasj. Die avond adverteerden meerdere dealers op sociale media met hun drugsaanbod. De prijzen die ze hanteerden, waren hoger dan in coffeeshops. In die advertenties werd ook harddrugs aangeboden. De schaarste rondom beschermingsmiddelen is criminelen ook niet ontgaan. Zo zijn er bij een zorginstelling in Putten 150 mondkapjes gestolen.

Dat criminelen hun modus operandi aanpassen aan veranderingen in de samenleving is niet nieuw. Dat geldt ook voor de criminaliteit die zich voordoet naar aanleiding van het coronavirus. Babbeltrucs op zich zijn namelijk van alle tijden. Het bovenstaande is in die zin ouderwetse criminaliteit, in een nieuw jasje gestoken. Laat criminaliteit zich gezien die kennis (tot op zekere hoogte) voorspellen? Criminoloog Eric Bervoets geeft aan dat bepaalde vormen van criminaliteit kunnen toenemen naar aanleiding van het coronavirus. Zo kan huiselijk geweld toenemen, omdat mensen vaker thuis samen zijn. Dit geldt met name voor gezinnen waarin de spanningen reeds hoog zijn. Andere vormen van criminaliteit kunnen volgens hem juist afnemen. De vraag naar recreatieve drugs kan afnemen, aangezien er geen feesten en festivals plaatsvinden. Dergelijke voorspellende criminaliteitsanalyses kunnen van meerwaarde zijn wat betreft het voorkomen en beperken van criminaliteit (Asquer, 2014).

Inzake het coronavirus kunnen politie, gemeenten en welzijnsorganisaties op verschillende manieren hun voordeel ermee doen. Bijvoorbeeld door extra aandacht te besteden aan kwetsbare burgers. In het eerder genoemde voorbeeld kunnen zij dit doen door, ondanks de fysieke beperkingen, contact te houden met gezinnen waarin huiselijk geweld voorkomt of dreigt te ontstaan. Jongerencoaches van MEION merken op dat jongeren met een licht verstandelijke beperking ook een risicogroep vormen op dit moment. In de afgelopen jaren waren bij meerdere woninginbraken in Rotterdam jongeren met een licht verstandelijke beperking betrokken. Vormt het feit, dat veel winkels en bedrijventerreinen dicht zijn in verband met het coronavirus, een gevaar voor die jongeren? De jongerencoaches van MEION wachten het antwoord niet af. Zij zetten preventief in op deze doelgroep.

Publicaties

Foto's